AHLAN WASAHLAN

Salam Ihtiram buat para pengunjung yang sudi berkunjung ke laman ini. Semoga kalian mendapatkan sesuatu yang bermanfaat setelah meninggalkan laman ini. Sebarang cadangan dan komen yang membina adalah amt dialu- alukan dalam rangka berhijrah ke arah yang lebih baik... Mari bersama kita kejar manisnya Cinta Ilahi.. Insya Allah

Halaman

Sabtu, 5 Mac 2011

UKHUWWAH.... SATU ANUGERAH

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum w.b.t buat semua pengunjung yang sudi menatap tulisanku... Syukran jazilan...
Hari ini, Allah telah menitipkan sedikit kesempatan untuk ku melakarkan sesuatu di sini ..

Sengaja ku pilih tajuk ini... Ukhuwwah adalah satu anugerah..kerana rasa rindu yang menggamit kepada teman- teman seperjuangan dan adik- adik tersayang di bumi wakafan SMAKL... Doa ana mengiringi antum selalu...

Saudara saudariku sekalian, 
Tahukah antum bahawa ukhuwwah itu adalah satu anugerah daripada Allah kepada orang- orang beriman. Hanya orang- orang yang beriman dapat memahami dengan jelas definisi ukhuwwah Islamiyyah yang sebenarnya.. Allah s.w.t merakamkan hakikat pertalian antara orang mukmin di dalam al quran menerusi firmanNya: Sesungguhnya setiap mukmin itu adalah bersaudara, maka perbaikilah hubungan di antara saudaramu..

Sungguhnya, dalam mengungkapkan definisi ukhuwwah islamiyyah yang sebenarnya sememangnya tidak cukup hanya dengan sekadar berbicara menerusi pena, namun ia hanya mampu difahami dan dihayati oleh mereka yangmenjalinkan ukhuwwah semata- mata kerana Allah .. Hurm... Bagaimana ya ukhuwwah kerana Allah semata- mata?
 Ya... itulah sebenarnya sahabat.. Sahabat sejati membawa kita menuju Allah dan menjauhkan kita dari kemurkaanNya...
Sahabat sejati ingin berteman sampai ke syurga... Bukan hanya bersenang di dunia semata- mata...

Namun... hari ini realitinya tidak ramai yang mampu menghayati konsep ukhuwwah Islamiyyah yang sebenarnya kerana nipisnya keimanan kepada Allah... tapi apa kaitannya ukhuwwah dengan keimanan?

Di dalam satu hadis Rasulullah s.a.w pernag bersabda: 7 golongan yang akan dinaungi oleh Allah di hari yang mana tiada naungan selain dari naunganNya, antaranya adalah mereka yang bersahabat kerana Allah, bertemu dan berpisah kerana Allah semata.. Nah! Dapatkan antum saksikan di sini betapa berharganya UKHUWWAH FILLAH???

Ukhuwwah hanyalah anugerah Allah kepada orang- orang yang beriman.. Justeru, saudara saudariku sekalian,
Ayuhlah menyemai keimanan kepada Allah agar manisnya ukhuwwah kerana Allah akan dapat kita kecapi... 

Salam Sayang..
Tiada ulasan:

SWeEt 4th GeNErattion SAhiBah SMA KG LAUT

AiSyah
AmiRaH
Anis
BaZilaH
FatOnaH
HaWa
aDieBah
FatiN
ShahIdah
ShaziYah
SoLehAH
SyA
SyaZwaNi
AtiQah
HaNa'
SaRAh
SItI
SaUdaH
YuMNi
ZaTUl
IRa
UhiBBuKUnna FillaH AbadaN aBadA...