AHLAN WASAHLAN

Salam Ihtiram buat para pengunjung yang sudi berkunjung ke laman ini. Semoga kalian mendapatkan sesuatu yang bermanfaat setelah meninggalkan laman ini. Sebarang cadangan dan komen yang membina adalah amt dialu- alukan dalam rangka berhijrah ke arah yang lebih baik... Mari bersama kita kejar manisnya Cinta Ilahi.. Insya Allah

Halaman

Rabu, 17 Mac 2010

HIDAYAH

Ku mulakan tinta ini dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim. Moga hati- hati yang mengikuti tulisan ini adalah hati-hati yang hidup untuk mencintai Allah dan RasulNya. Islam itu tinggi dan tiada yang lebih tinggi daripadanya. Justeru pesananku buat para muslimin yang diikat tali persaudaraan antara kita kerana Allah, ayuhlah kita memanjatkan setinggi- tinggi kesyukuran yang tiada terhingga kepada Rabbul A'lamin atas anugerah yang terbesar dalam hidup kita yakni rahmat Islam dan Iman yang mana tanpa keduanya, kita tak pernah akan mampu untuk menghidu harumnya wangian syurga. Dengan kedua- dua nikmat ini kita melangkah menempuh arus jahiliyyah yang kian mencengkam hinggakan kadang-kadang kita juga dihanyutkan oleh suasana modeninasi yang bisa menghancurkan umat Islam. Namun, alhamdulillah. Dengan sifat Ar-Rahim Allah s.w.t terhadap hamba- hambaNya, kita merupakan insan- insan pilihan untuk terus thabit di jalanNya.

Ikhwan dan Akhowat Fillah,
Semoga sahaja hidayah Allah ini terus memayungi dan menyinari kehidupan kita kerana nikmat ini terlalu mahal. Bukan calang-calang orang yang berjaya mendapatkannya. Tapi memang sifat manusia itu sering terlupa apabila senang, jarang sekali bersyukur apabila dilimpahi kebahagiaan. Bila tersungkur dalam perjalanan, barulah tercari-cari Tuhan untuk memohon bantuan dan pertolongan. Hakikatnya di sini, ana ingin mengajak antum untuk bersyukur, bersyukur, dan terus bersyukur dengan segala nikmat yang telah diperoleh dari Allah s.w.t lebih-lebih lagi dengan nikmat Nur dan HidayahNya kerana hanya kedua-dua nikmat ini bisa menyelamatkan kita dari menjadi bahan bakar api neraka..

Sahabat-Sahibahku Anshorullah,
Ana rasa antum sudah sedia maklum, kisah pengorbanan Saidina Abu Talib terhadap Rasulullah s.a.w, Ketika baginda diancam dan dikecam teruk oleh masyarakat Quraisy Makkah, Abu Talib dengan penuh kasih sayang terus- terusan melindungi baginda s.a.w. Tidak dibenarkan kaumnya melukai nabi walau sedikit pun. Namun, kerana tidak mahu mengucapkan lafaz syahadah di saat-saat akhir kematiannya, beliau tetap tidak dapat menghuni syurga Allah s.w.t. Ternyata Rasulullah s.a.w amat berdukacita dengan hal ini, dan saat ini turunlah wahyu Allah s.w.t mafhumnya, "sesungguhnya kamu tidak akan dapat memberi hidayah pada orang yang kamu cintai, akan tetapi Dialah (Allah) yang memberi hidayah kepada sesiapa yang dikehendakiNya.."    

Justeru, Saudara-Saudaraku
Renung- renungkanlah betapa beruntungya kita. Sama-samalah kita melipatgandakan amalan agar nur dan hidayah ini terus menjadi milik kita. Allah s.w.t berhak menariknya kembali andai kita tidak mahu memeliharanya.Ana juga insan dhoif. yang masih merangkak mencari keredhaanNya. Sekadar perkongsian agar jiwa kita terus berhubung dengan Sang Pencipta. Salam Perjuangan Fillah... Wassalam

Tiada ulasan:

SWeEt 4th GeNErattion SAhiBah SMA KG LAUT

AiSyah
AmiRaH
Anis
BaZilaH
FatOnaH
HaWa
aDieBah
FatiN
ShahIdah
ShaziYah
SoLehAH
SyA
SyaZwaNi
AtiQah
HaNa'
SaRAh
SItI
SaUdaH
YuMNi
ZaTUl
IRa
UhiBBuKUnna FillaH AbadaN aBadA...