AHLAN WASAHLAN

Salam Ihtiram buat para pengunjung yang sudi berkunjung ke laman ini. Semoga kalian mendapatkan sesuatu yang bermanfaat setelah meninggalkan laman ini. Sebarang cadangan dan komen yang membina adalah amt dialu- alukan dalam rangka berhijrah ke arah yang lebih baik... Mari bersama kita kejar manisnya Cinta Ilahi.. Insya Allah

Halaman

Khamis, 24 November 2011

Bismillah...
Salam satu ummah buat sahabat- sahabat pengunjung yang sudi berziarah ke laman ini. Alhamdulillah setelah sekian lamanya tidak mencoretkan sesuatu di sini, hari ini Allah membuka peluang untuk ana berkongsi sesuatu dengan kalian, Baru- baru ini, ana selesai menduduki peperiksaan akhir semester di Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan. Mohon doa kalian untuk kecemerlangan ana dan sahabat- sahabat dalam peperiksaan tu ye.

Hari ini, ana mengambil kesempatan untuk berkongsi dengan kalian sebuah cerita, walaupun hanya sekadar rekaaan, moga ia dapat menjadi ibrah untuk kita semua kerana ia tidak mustahil terjadi dalam realiti kehidupan kita.

Selamat membaca sahabat- sahabat...
Terimalah daripada ana

DIARI WAFABila mengimbau dosa- dosa semalam, sesungguhnya ia benar- benar mencengkam perasaan. Andainya waktu boleh ku undur, tak inginku terjebak ke dalam kancah maksiat itu. Ternyata Allah Yang Maha Rahim itu masih menyayangiku bila mana didatangkan dalam diri ini rasa sesal atas kesilapan yang telah dilakukan.

Ya Allah, ampunilah aku. Aku ingin seperti dulu, merasai manisnya berada dalam pautan cintaMu. Tak ingin ku tertipu lagi dengan bisikan- bisikan halus syaitan yang begitu bijak memujuk rayu manusia melakukan kejahatan, sehingga kejahatan itu dijadikan indah pada pandangan manusia- manusia yang alpa sepertiku.

Hampir 4 tahun lamanya aku mentarbiyyah diri dengan nilai- nilai Islami di bumi wakafan Maahad Ibn Qayyim. Alhamdulillah, proses tarbiyyah itu berjaya membenihkan harapan dan cita- cita dalam jiwaku untuk menjadi wanita solehah harapan ummah. Melalui program ibu bapa angkat yang dilaksanakan di sekolahku beserta guru- guru yang tidak jemu- jemu mencurahkan tarbiyyah Islami dalam program- program halaqah, rehlah, muhasabah, dan banyak lagi, aku mempunyai sedikit keyakinan untuk melangkah ke dunia luar yang dikatakan begitu mencabar. Hanyalah keimanan dan rasa cinta kepada Allah yang akan dapat membantu ku menongkah sketsa kehidupan.

Setelah keputusan peperiksaan SPM diumumkan, aku telah ditawarkan untuk mengikuti pengajian di Kolej Matrikulasi Balik Pulau, Pulau Pinang. Detik- detik perpisahan yang tidak dinanti itu tiba jua.  Bercucuran air mata ku dan sahibah-sahibah, masing- masing sukar menahan gelora rasa. Kehidupan di Maahad Ibn Qayyim telah banyak mendewasakan kami. Di sana, kami mengharungi pahit maung kehidupan, di sana juga kami mereguk manis kebahagiaan. Segala susah senang, tawa dan duka kami kongsi bersama. Sesekali ukhuwwah kami digoncang badai sengketa, namun ia tidak pernah berpanjangan kerana kami telah bertekad bahawa persaudaraan yang terbina adalah berasaskan keimanan. Jadi, wajarkah perhubungan yang terbina atas dasar yang mulia ini dihiasi dengan permusuhan dan hasad yang tiada kesudahan? Lantas, saling bermaafan itu dijadikan amalan agar persahabatan yang terbina akan menjadi mahar untuk kami ke syurga. Pesanan Rasulullah s.a.w sentiasa kami jadikan azimat untuk menjaga hubungan antara kami

‘7 golongan yang akan dinaungi oleh Allah pada hari kiamat kelak yang mana tiada naungan selain naunganNya salah satunya adalah dua sahabat yang menjalinkan persahabatan kerana Allah, bertemu dan berpisah kerana Allah semata-mata’

Aku berada di dunia baru. Dunia IPT yang sungguh, ah tidak tahu bagaimana harus ku ungkapkan. Apa yang pasti, aku diserang kejutan budaya. Satu fenomena yang asing di IPT ini bagi pelajar- pelajar sekolah agama seperti diriku. Aku jadi tertanya- tanya, beginikah pemuda pemudi yang akan memegang tampuk pimpinan negara pada masa akan datang? Adakah dengan akhlak yang sebegini, Allah s.w.t akan memilih kita untuk bersama dalam gerombolan yang akan memperjuangkan kebangkitan Islam?

Saban hari, hatiku terus diruntun pilu. Kadang- kadang terbit perasaan untuk berlari meninggalkan semua ini. Terasa ingin kembali ke zaman persekolahan. Walaupun terikat dengan pelbagai peraturan yang adakalanya menyerabutkan, namun hatiku tenang di situ. Dikelilingi sahabat- sahibah yang soleh solehah, ditemani guru- guru  yang sentiasa senang mengalunkan tutur kata nasihat dan hikmah. Betapa hatiku terhibur dengan suasana itu. Suasana yang meriah dengan tazkirah untuk saling membimbing ke arah kebenaran. Aku jadi rindu. Terlalu rindu.

Di kolej matrikulasi ini, aku telah diamanahkan untuk menjawat amanah sebagai biro kerohanian Musolla Al Ayyubi. Pada mulanya, agak sukar kerana suasana di sini begitu asing bagiku, namun akhirnya aku akur, bahawa aku mesti mengubah suasana jahiliyyah ini, bukan hanya berharap untuk terus berada di dalam *biah solehah. Kalau aku terus menangis, bagaimana dengan tanggungjawabku sebagai dae’ah? Apakah yang dapat ku katakan kepada Allah apabila ditanya sumbanganku terhadap deen ini di padang Mahsyar kelak? Bagaimanakah bentuk jawapan yang harus ku berikan kepada Rasulullah ketika mana ditanya tentang tindakanku setelah terdengar seruan baginda s.a.w

"بلغ عني ولو أية"

Lantas ku kesat manik- manik jernih yang membanjiri pipi. Ku pasak teguh sebuah azam untuk membina impian.

‘Ya, aku adalah duta Islam! Agen perubah masyarakat! Aku mesti kuat demi Islam!’

Alhamdulillah, di sini Allah mempertemukanku dengan sahabat- sahabat yang *sefikrah, menjadikan Allah sebagai ‘ghayah’ dalam kehidupan, Rasulullah sebagai *qudwah dalam setiap tindakan. Rinduku pada sahabat- sahabat seperjuangan di Maahad Ibn Qayyim sedikit terubat dengan kehadiran mereka yang baru ku kenali ini. Walaupun baru seketika bersua, tetapi hati- hati kita seakan- akan sudah dirantai dengan simpulan kasih yang istimewa. Mungkin inilah rahsia apabila hubungan yang terjalin hanyalah kerana Allah semata- mata, bahagianya meresap jauh ke dalam jiwa.

Walau bagaimanapun, Allah s.w.t telah berfirman:

‘Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan “kami telah beriman,” dan mereka tidak diuji?’ Al ‘Ankaabut: 2

Lalu, ujian pertamaku bermula dengan sesuatu yang tak pernah ku duga. Namun, apa yang pasti *mehnah ini meninggalkan kesan yang mendalam pada jiwaku. Semoga Allah sudi mengampuni kekhilafanku dan menerima taubatku.

Glosari
Tarbiah : Didikan
Sefikrah : Satu pemikiran
Ghoyah : Matlamat
Qudwah : Tauladan

Untuk pengetahuan sahabat- sahabat yang budiman, cerita ni tak habis lagi tau. Sengaja ana tak tulis semua di sini lagi.. Takut nanti kalian bosan pula. 

So, to be continue... Nantikan ye...

Tiada ulasan:

SWeEt 4th GeNErattion SAhiBah SMA KG LAUT

AiSyah
AmiRaH
Anis
BaZilaH
FatOnaH
HaWa
aDieBah
FatiN
ShahIdah
ShaziYah
SoLehAH
SyA
SyaZwaNi
AtiQah
HaNa'
SaRAh
SItI
SaUdaH
YuMNi
ZaTUl
IRa
UhiBBuKUnna FillaH AbadaN aBadA...